PROGRESS onderzoek: wat houdt het in?

Gepubliceerd op 24 augustus 2018 om 13:32

Vanaf november 2017 is het PROGRESS onderzoek in verschillende verpleeghuisgroepen uit het UNO-netwerk opgestart. Het doel van het onderzoek is om het vaststellen van een blaasontsteking te verbeteren. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat alleen verpleeghuisbewoners met een echte blaasontsteking antibiotica krijgen. op deze manier streven wij naar minder, maar vooral gerichter antibiotica gebruik in verpleeghuizen. Uiteindelijk zal dit tot minder ongevoeligheid van bacteriën tegen antibiotica leiden.

 

Waarom doen wij dit onderzoek?

Verpleeghuisbewoners hebben vaak een blaasontsteking. Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in de blaas en kan worden behandeld met antibiotica (een bepaalde groep geneesmiddelen tegen bacteriën). Jaarlijks krijgen veel verpleeghuisbewoners antibiotica voor blaasontstekingen. Het is echter moeilijk om een blaasontsteking met zekerheid vast te stellen. Dit komt doordat klachten van een blaasontsteking op latere leeftijd vaak niet duidelijk zijn. Daarnaast blijken er vaak bacteriën in de urine te groeien bij verpleeghuisbewoners, zonder dat er een ontsteking is. Daarom krijgen verpleeghuisbewoners vaak uit voorzorg al geneesmiddelen tegen blaasontstekingen (antibiotica). Hierdoor wordt er te veel en onnodig antibiotica gegeven. Bacteriën die blaasontsteking veroorzaken worden op deze manier ongevoelig voor de antibiotica en deze antibiotica worden minder werkzaam. Door het meten van ontstekingseiwitten in het bloed kunnen we een blaasontsteking misschien beter vaststellen. Daarom willen we in dit onderzoek deze ontstekingseiwitten gaan meten in bloed. Daarnaast willen we ontstekingscellen meten in urine en de urine kweken op bacteriën.

 

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Deelname aan het PROGRESS onderzoek vindt alleen plaats in geval van een vermoeden op urineweginfectie en wanneer er toestemming voor deelname wordt verleend. In geval van deelname worden enkele druppels bloed afgenomen middels een vingerprik. Daarnaast zal er spontaan uitgeplaste urine (of incontinentiemateriaal, wanneer van toepassing) worden verzameld door de verpleegkundige.

Wij voeren twee testen uit in het bloed, namelijk de bepaling van twee ontstekingseiwitten (C-reactive protein en Procalcitonine). De urine zullen wij gebruiken voor het bepalen van de ontstekingscellen en een kweek voor bacteriën. 

De uitslagen van de urine en bloedtesten worden niet teruggekoppeld, omdat de betekenis van de testuitslagen nog niet bekend is. Wanneer we de uitslagen wel zouden geven aan de arts dan zou dit mogelijk de behandeling (onterecht) kunnen beïnvloeden, terwijl we nog niet weten of de test wel werkt.

De arts vult enkele gegevens in over de klachten passend bij de urineweginfectie en de onderzoekers zullen de eventueel voorgeschreven antibiotica registeren. Deelname aan dit onderzoek heeft geen invloed op de gebruikelijke zorg rondom urineweginfecties.

 

Deelname aan dit onderzoek mag alleen wanneer er toestemming wordt verleend door de bewoner en/of verantwoordelijke.

Woont u in één van de deelnemende verpleeghuizen of bent u verantwoordelijk voor een bewoner? En zou u toestemming willen geven voor het onderzoek? Download het onderstaande toestemmingsformulier en vul deze in. Wij ontvangen deze graag retour in het verpleeghuis van u naaste. De toestemmingsverklaring kan bij de receptie worden afgegeven worden t.a.v. S.D.Kuil (onderzoek AMC)

 

Voor meer informatie kunt u ons informatiemateriaal hier downloaden.

 

Toestemmingsverklaring_bewoners_Vivium_zorggroep
PDF – 155.6 KB 60 downloads
Toestemmingsverklaring_bewoners_Axion_Continue
PDF – 157.6 KB 56 downloads
Toestemmingsverklaring_bewoners_Zonnehuisgroep_amstelland
PDF – 157.0 KB 58 downloads

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.